Digitale Fotografie Vakantie

Nikon Z5 test

Nikon Z5, met de beste prijs kwaliteit verhouding
Heschreven 11 juni 2022
Ook dit is weer een test in mijn nieuwe stijl. Niet tot de allerlaatste details bespreken, maar gewoon bondig een totaal indruk geven van een camera. Kopen of niet kopen? Voor- en nadelen afwegen. Hoe doet de camera het ten opzichte van andere camera's en merken? Want ik ken er natuurlijk wel heel veel van alle merken. Deze Nikon Z5 is voor bijna alle gegadigden een zeer interessante camera.
Stacks Image 16
De Nikon Z5 is de uitgeklede versie van de Nikon Z6. Ik, heb elf een Z6, maar als je de cursisten met een Nikon Z5 ziet langskomen zie ik exact dezelfde camera. Alleen voor heel veel minder geld. De origineel aanschafprijs scheelde bijna duizend euro vergeleken met de Nikon Z6. En ze doen precies hetzelfde. Dus waarom zou je dan nog een Z6 kopen? Nu kan dit niet meer, want de Z6 is niet meer leverbaar. Maar je bent een dief van je eigen portemonnee als je het wel zou doen.

Behuizing, beeldsensor, beeldkwaliteit alles is precies gelijk aan elkaar. Waar komt dan dat prijs verschil vandaan? Nou ze hebben een paar voor de meeste mensen totaal onbelangrijke zaken weggelaten. Met de Z5 kun je slechts vier foto's per seconde maken. Met de Z6 wel 12 per seconde. Kortom ze hebben er wat minder intern geheugen ingestopt. En dat onder andere scheelt geld.En zo zijn er nog een paar totaal onbelangrijke zaken weggelaten of wat minder extreem gemaakt. Daarmee kun je heel makkelijk 1000 euro besparen.

En dan zie je natuurlijk wel andere tests van erkende Youtubers of mensen die ook verstand van camera's hebben. En die schreeuwen moord en brand. Dat de Z5 een belachelijk uitgeklede camera is. Nou dat is het dus echt niet. Zelfs toen ik nog actief Rugby fotografeerde fotografeerde ik niet sneller dan 4 beelden per seconde. Je moet gewoon op het juiste moment op de sluiterknop drukken en de sport een beetje begrijpen. Dan kun je wel vroegtijdig gaan beginnen en 12 beelden of meer per seconde gaan schieten, maar dat schiet allemaal niet op.

Portretten, landschappen, architectuur je hebt er geen vier beelden per seconde voor nodig. Batterij levensduur is ook een verademing. Ik had gisteren nog een shoot, met een trigger op zijn dak. Meer dan 400 foto's gemaakt en nog steeds was de batterij halfvol. Kijk dat zijn cijfers!
Histogrammen

Bovenstaande uitleg of inleiding is niet de reden waarom ik ben overgestapt. Nee, iedereen die ook maar iets heeft gevolgd van mij en mijn website weet hoe groot mijn frustraties waren door de Fuji Histogrammen. Zowel het live histogram als in de weergave. Omdat ze nooit kloppen. Dit is de allerbelangrijkste reden waarom ik ben overgestapt. Na jaren wachten en hopen op verbetering was ik wel klaar met het wachten.

De belangrijkste vraag is dus hoe zit het met het Nikon Histogram? Nou heel simpel. Gewoon perfect! Je ziet onder de onderstaande foto een foto van een beeldscherm van Nikon het histogram. Je kunt de Z6 zo instellen dat je OK knop gebruikt wordt om het histogram op deze manier te laten weergeven. Ideaal. Je gewone scherm hou je op het hoge lichten scherm en af en toe druk je op de OK knop en dan weet je exact hoe het met je laatste belichting zit. Mooier dan dit gaat het niet worden.
Stacks Image 128

Vergelijking met andere camera's en merken:

Bovenstaande foto is een goed voorbeeld van zeer nauwkeurig belichten. Nikon staat ook voor top betrouwbaarheid. De witbalans schaal is zo recht als een streep. Kleuren zijn voorspelbaar. Er is geen ander merk waar kleuren qua warmte en koelte zo enorm lineair zijn als bij Nikon En zo ook bij deze Z5. De Z5 resultaten kun je zo naast die van een Z6 of een Z7 neerleggen. Je ziet geen verschil. Dat heet betrouwbaarheid. Datzelfde gaat je met een Fuji X-T2 en een X-T4 niet lukken. Sony is altijd blauwe dan dat de gekozen Kelvin waarde doet vermoeden. Plus het feit dat het Nikon histogram klopt en die van Sony eigenlijk bijna nooit.

De Z5 kun je vergelijken qua prijs en kunnen met een Sony @7IV of III. Alleen is de Sony @7III wel 5090 euro duurder. Histogram, bediening ( al hoewel dat gewenning is) en Kelvin waarde schaal zijn minder betrouwbaar.
Ga je bij Canon kijken dan kom je uit bij een RP. Dier is weer 500 euro goedkoper dan een Z5. Alleen kan ik hier niet zinnigs over zeggen omdat ik de RP nog nooit gezien heb. Het zou een serieuze concurrent kunnen zijn.
De Fuji met een X-T4 weer niet. Bijkomend is ook dat het een APS-C camera is. En ondanks de helft kleinere beeldsensor is de prijs gelijk aan die van een Nikon Z5. Heel vreemd maar waar. Ja, maar de Fuji is een stuk lichter en kleiner. Nou, dat scheelt helemaal niets meer. Daar hoef je het niet op te letten. Het is bijna hetzelfde.
Stacks Image 159
Kleuren, scherpte, voorspelbaarheid kleuren… het is allemaal goed bij de Nikon Z5. Zoals je ook mag verwachten van een Nikon camera. Ze maken niet voor niets samen met Canon al zo lang camera's. Dat zijn dat ook vanuit dit standpunt bekeken de twee merken die het beste hun zaakjes voor elkaar hebben. Sorry voor Sony, Fuji en ja welke andere merken nog meer, maar die zijn rafeliger qua kwaliteiten, consistentie en gelijkheid tussen verschillende modellen.
En ook in deze camera zitten weer alle mogelijkheden in menu's om alle mogelijkheden vanuit je camera te benutten. Net als in een Z6.
Stacks Image 194
Stacks Image 197
Deze twee instellingen te vinden onder verscherping werken weer samen met de functie lokaal contrast. Je kunt er de meest gekke en bizarre foto's mee maken. Rimpels hoeven niet meer perse een probleem te zijn. Die kun je een heel eind weghalen. Door:
  1. Laag lokaal contrast
  2. Lage verscherping
  3. Laag verscherping midden bereik.

Lokaal contrast doet de grootste truc in de Nikon Z6. Maar verder fine tunen met verscherping en vooral verscherping midden bereik maakt je foto's nog aparter of mooier. Een vrouw met een beetje rimpels op middelbare leeftijd kun je als je wilt boterzacht fotograferen. Als je dat wilt ? Er staat niet dat het moet. En uiteraard kan het ook precies andersom. Dat liet ik in het voorbeeld met de paarden zien. En dat waren nog niet eens de meest extreme voorbeelden. Het kan nog veel extremer.

Kortom ook met de Nikon valt heel wat te spelen.
Stacks Image 203
Stacks Image 206
Resume:

1549 euro voor een Nikon Z5 is nog steeds niet weinig geld, maar…Niet iedereen heeft een Full frame nodig. APS-C is ook goed. En voor velen ook meer dan voldoende. Maar waarom hetzelfde bedrag betalen voor een Fuji APS-C camera als je voor dat geld ook een Full frame camera kunt kopen? Dan koop ik altijd een Full frame. Groter pixels, beter in donkere omstandigheden, minder ruis en scherpere foto's. Dat zijn even snel de verschillen.

Z6 of Z5. ten tijde dat ik mijn Z6 kocht was er nog geen Z5. Was die er wel geweest dan ik de laatste gekocht. Er zitten specificaties in de Z6 die ik niet nodig heb, sterker nog, ik heb ze nog nooit gebruikt. Em verder zijn het exact dezelfde camera's. Ik ben van mening dat dit op dit moment van schrijven de camera is met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Ook door de de zeer grote Z bajonet. Wat een Canon RP bijvoorbeeld weer niet heeft. De keuze is aan jou, maar het blijft wel 1549 euro.

Laat je niet afleiden door andere tests die concluderen dat de camera langzaam is. Dat is die niet. Hij is alleen wat minder snel. Hoe vaak heb je het nodig dat je meer dan vier foto's per seconde wilt maken? Ook voor sport is vier foto's per seconde genoeg. 11 of meer foto's per seconde gaat je niet redden als je niet op het juiste moment afdrukt. Dit is momenteel mijn camera op nummer 1 in de top 5 van camera's die ik adviseer.
Resumé:
De beste prijs kwaliteit verhouding naar mijn idee in mei 2022.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
10.0
9.5
9.5
9.5
9.5
9.5
9.0
Beoordeling 9.6